Salah satu feveretku.. Tart telur...
Selalu aku just beli jew.. x penah terpikir nk wat..
Akhirnya.. aku wat juga.. n menjadi...
Bahan tok pastry
Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan B
1 biji telur
Bahan C
420 g tepung
1 sudu besar tepung susu
Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan
(B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.
Filling kastard
• 1 cawan susu cair
• 4 biji telur
• 1 cawan gula
• 1 cawan air biasa
• 1 sudu besar tepung kastard
• 1/2 sudu teh vanila esen
• sedikit pewarna kuning
Cara-caranya
- Campurkan semua dan kacau
Pastry kena bakar dulu sblm letak filling kastard..
Bakar dalam masa 10 minit.. kemusdian baru letak kastard tuh...
Dah isi dgn kastard.. bakar dalam 30 minit cam 2 la..
Asal nmpk mcm dah garing pastrinye.. ok la tuh..
*Akan update tok gambar*
No comments:
Post a Comment